Mango mini
Owoce egzotyczne
Jest „mniejszy brat” owoca mango.
Za ojczyznę mango uznaje się Indie, choć za kraj jego pochodzenia uznaje się też Pakistan i Filipiny.
Mango to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Wśród nich znajdziemy witaminy A, C, E, PP oraz witaminy z grupy B oraz potas, wapń i magnez. Mango uznaje się też za jedno z bogatszych źródeł miedzi, biorącej udział w produkcji czerwonych krwinek. Mango jest bogatym źródłem błonnika.
Dojrzałe owoce mango cechuje zmienność w kolorze i rozmiarach, mogą być z zewnątrz żółtawe, pomarańczowe, czerwone lub zielone, przed dojrzeniem są ciemnozielone. Skórka jest cienka i twarda. Wewnątrz owocu znajduje się silnie spłaszczone nasiono o długości 4–7 cm, zawierające zarodek rośliny.
Mango przeważnie są słodkie, niekiedy kwaskowate, jednak smak i tekstura miąższu różni się w zależności od odmiany uprawnej; niektóre są miękkie, inne są zaś twardsze. Zmienna jest także zawartość włókien.
Spożywany jest miąższ, twarda skórka i nasiono są przed spożyciem usuwane. Poza owocami spożywane są także młode liście mango w formie sałatek.
W kuchni kwaśne, niedojrzałe okazy są składnikiem sosów chutney.
Mogą być też podawane na surowo z solą, chili lub sosem sojowym.
Na mango oparty jest napój aam panna.
Lassi z mango jest popularne w Azji Południowej składa się z kawałków dojrzałych mango lub ich roztartego miąższu, maślanki i cukru.
Dojrzałe mango służą także do przyrządzania curry.
Miąższ mango jest składnikiem dżemu zwanego mangada. Andhra aavakaaya to kiszonka z roztartych surowych, niedojrzałych, kwaśnych mango wymieszanych ze sproszkowanym chili, nasionami kozieradki i gorczycy, solą i olejem arachidowym.
Mango wykorzystywane są także do wytwarzania konserw owocowych- muramby (słodkiego przecieru z mango), amchuru (suszonego, sproszkowanego niedojrzałego mango), kiszonek (także ostrych z dodatkiem oleju gorczycowego) i alkoholu.
Dojrzałe mango można również pociąć na cienkie warstwy, wysuszyć, złożyć i pociąć ponownie na wzór pasków suszonej gujawy sprzedawanych w niektórych krajach.
Mango dodawane są również do niektórych produktów zbożowych, jak mussli czy granola.
Niedojrzałe mango spożywane są z bagoongiem (pastą krewetkową; w szczególności na Filipinach), sosem rybnym, octem, sosem sojowym lub z solą.
Mango stosowane są także w sokach oraz jako składnik lodów i sorbetów. Zielone mango wchodzą w skład sałatek z sosem rybnym i suszonymi krewetkami.
Z mango robi się pulpy, wykorzystywane w barmaństwie i cukiernictwie.